Adakah anda sedia untuk berseronok? melibatkan diri? menambah ilmu?

PROGRAM LITERASI DIGITAL

Apakah Program Me.reka Belia ?

Me.reka Belia merupakan program literasi digital percuma bagi golongan belia (16-30 tahun) yang berasal dari golongan PPR.

Antara objektif program ini adalah untuk mengajar cara magakses & menggunakan Internet dengan bijak, meningkatkan penguasaan pembelajaran, kemampuan berfikiran kreatif serta membuka minda mereka untuk berniaga denagan sumber digital dan di samping itu dapat menjana pendapatan seisi keluarga.

Kelayakan Berdaftar

Belia tidak bekerja

Belia mula perniagaan sendiri

Pelajar berumur 16 tahun & Pelajar SPM

FASA 1
Kami berusaha memahami persekitaran dan cabaran yang dihadapi di tempat hidup, sertai dengan lawatan tempat kerja.
FASA 2
Kami ingin mendalamkan pengenalan individu dengan memahami keminatan dan melibatkan peserta dengan aktiviti yang digemari.
FASA 3
Pengenalan alat-alat digital untuk menyenangkan dan meningkatkan proces perkerjaan atau mencari peluang baru.

Program

Berempati

PERSEFAHAMAN
PENGGUNA

Untuk mendalamkan pemahaman kehidupan dan persekitaran peserta, kami membuat kunjungan tempat tinggal dan menyertai kehidupan seharian mereka dalam komuniti. Di bawah adalah pengalaman dan pemerhatian kami mengenai lawatan-lawatan tersebut.

 • LAWATAN PPR 1

  Dalam PPR didapati banyak perusahaan dan perniagaan kecil, termasuk pasar segar, kedai runcit, kedai minuman dan gerai makanan.
  Terdapat juga tempat komuniti seperti kuil dan surau, serta dewan de mana aktiviti-aktiviti komuniti (tuisyen, kelas zumba dan sumbangan makanan 'Food Bank' komuniti) diadakan.

 • LAWATAN PPR 2

  Pasukan kami dipecahkan kepada dua, ianya untuk melawat Food Bank dan mengenali ketua- masyarakat tersebut. Kami mendapati bahawa menghadiri Food Bank tidak dapat menyumbang kepada visi kami.Kami akan melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti lain.

  Kemudian hari kami bertemu tokoh-tokoh komuniti dan mendapatkan talian komunikasi. Kami dapat mengenali mereka, dan pada masa akan datang, akan menyebarkan borang-borang untuk diisi oleh peserta.

  Kami telah menyelidik tapak-tapak tadika, sekolah agama, surau, kuil, Block B dan Block D; serta bertemu ketua ketua komuniti.

  Puan Norazainah adalah watak tokoh di sekolah agama dan terlibat dalam banyak program sumbangan komuniti seperti 'Food Bank' swasta -- Kiosk Kasih yang dilangsungkan oleh beliau dua kali sebulan, program pembangunan ekonomi tempatan ibu (jahit baju lama, make kuih, mobil urut), kelas teknikal belia(penyaman udara dan elektrik). Sanalah dapati 500 pangkalan data keluarga dari senarai zakat.

 • LAWATAN PPR 3

  Item content. Click the edit button to change this text.
 • LAWATAN PPR 4

  Item content. Click the edit button to change this text.

Galeri

Penglibatan

tietokone

AKTIVITI PROAKTIF

Program Me.reka Belia bukan sahaja fokus kepada kelas digital literasi semata-mata. Kami juga mengajurkan aktiviti yang lain bagi menggalak penglibatan anak muda dalam penggunaan internet secara berhemah lebih-lebih lagi aktiviti yang dapat mengajar kemahiran yang baru atau mengasah kebolehan yang sedia ada. 

 • PERLAWANAN E-SUKAN PERTAMA

  Perlawanan E-Sukan Mobile Legends telah dianjurkan oleh Me.reka Belia bersama dengan Team Selangor bagi belia untuk menunjukkan kemahiran mereka dalam mengendalikan permainan yang kini menjadi antara sukan yang profesional di dunia.

 • PERLAWANAN E-SUKAN KeDUA

  Oleh sebab sambutan hangat daripada para belia, Perlawananan E-Sukan dianjurkan sekali lagi bagi memberi peluang kepada pasukan lain untuk bertanding. Perlawanan E-Sukan ini bukan sahaja membolehkan peserta berfikir kreatif dan strategik malah juga memupuk semangat kerjasama antara pasukan.

 • KELAS & PERTANDINGAN REKA LOGO

  2 video dirakam dan diterbitkan sebagai kelas penjenamaan. Dalam 2 video ini, peserta dapat belajar tentang asas penjenamaan dan cara untuk mereka logo menggunakan aplikasi Canva. Pertandingan reka logo diadakan selepas tamat kelas.

 • Program explorer kerjaya

  Program ini merangkumi 8 video yang menerokai dan menunjukkan bidang kerjaya yang diperlukan pada abad ke-21 ini. Webinar siaran langsung juga diadakan bagi belia yang ingin mengetahui tentang kerjaya tersebut dengan lebih lanjut. 

Aktiviti-aktiviti

Pendidikan

Mengajar kemahiran penting

Dalam era baru ini, hampir semua individu dan organisasi bergantung pada data dan teknologi digital untuk beroperasi dengan lebih efisien. Inilah sebab kita ingin berkongsi kemahiran ini kepada belia yang semangat untuk belajar.

Pelajaran Online

Program Me.reka Belia menawarkan kelas dalam talian untuk orang yang menyertai program ini. Topik kelas berbeza-beza dan merangkumi semua jenis alat pembelajaran digital yang berguna untuk keperluan perniagaan anda. Sekiranya anda berminat untuk menyertainya, sila hubungi melalui e-mel atau media sosial! Berikut adalah teaser pelajaran kami

Maklum Balas Peserta

Aimi ingin belanja cara cara membuat graphic design secara online untuk membantu emak jual kuih dekat internet.
Aimi
PPR Lembang Subang
Saya dapat menyertai E-sport event dalam masa Covid19 dah berinterasi dengan orang ramai dalam rumah.
Irfan
PPR Lembang Subang
Saya ingin menjadi seorang cikgu vocational, MeReka Belia telah menyediakan banyak khusus online untuk kegunaan saya.
Thila
PPR Lembang Subang

Perkembangan

0
BELIA TERLIBAT
0
JAM PEMBELAJARAN
0
AKTIVITI UTAMA
Our time: 1:21pm +08
Receive the latest news

Subscribe To Our Monthly Newsletter

Get notified about our latest happenings!